HIP-HOP dansles in Arnhem dat is wat UDP geeft. Maar wat is het? HipHop is om precies te zijn een straatcultuur met 5 elementen, namelijk: Dans, MC/Rap, Beatbox, Graffiti & DJ. In onze HipHop lessen gaan we dieper in op het element dans.

Wat is HipHop?

Onze deelnemers leren verschillende Hip Hop dans disciplines zoals. Breakdance, Popping, locking, waving, Housing, krumping, Bonebreaking en new style. Verder leren ze de essentie en geschiedenis van HipHop.

Het ontstaan van Hiphop

Zoals je weet is Hiphop is bij de meeste mensen vooral bekend als muziekstroming, maar voor de echte fans van deze subcultuur gaat hiphop verder dan alleen herkenbare muziek maken. Het is voornamelijk gekomen om de samenleving een spiegel voor te houden.

Je hoort het ook in de teksten van hiphopnummers, dit zijn boodschappen tegen de samenleving in het algemeen, of de lifestyle van de rapper(s) in het bijzonder.

Dit gaf hiphop haar kracht en gelijk ook een stem kon aan een bepaald gedeelte van de lage klasse van het Amerikaanse leven, je kent het misschien hoofdzakelijk uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap die leefde in de welbekende getto’s van de Amerikaanse steden, maar later werd dit ook opgepakt in de gehele Verenigde Staten en verdaarbuiten.

Hiphop werd een beweging van de mensen van de getto’s, en deze oorsprong heeft een herkenbaar stempel gedrukt op hiphopcultuur.

Hiphop is dus begonnen in de Verenigde Staten, om nog specifieker te zijn de binnenstad van New York City. Er wordt gedacht dat Hiphop is waarschijnlijk ontstaan uit 80’s dancehall en dub[2] maar werd geheel een eigen stroming in The Bronx tijdens zogeheten wijkfeesten. Dit gaf ook weer een invloed gehad op de rapmuziek die wij nu kennen. Voorbeelden zijn Cypress Hill, Beastie BoysWu-Tang Clan, Ice-T en voor jullie wel bekend namelijk Jay Z.

Breakdance muziek

Hiphop - dansschool arnhem

Op de wijkfeesten in de jaren zeventig mixten dj’s, zoals DJ Kool Herc, met twee dj platen van eenzelfde funk- of electro-plaat de drumsolo’s (of breakdowns) aan elkaar. Als de breakdown of ook wel als break-beats genoemd op de eerste plaat eindigde, mixten ze de tweede kopie erdoor.

Op deze manier ontstond een nieuw nummer met uitsluitend drums, waar de dj overheen scratchte, als je hier meer over wilt weten kun je het beste de documentaire op Netflix kijken Hip-Hop Evolution.

Ken je de naam MC?

De MC (Master of Ceremony) of rapper is de uitvoerende artiest.  De artiestennamen van bekende rappers beginnen dan ook vaak met “MC” (spreek uit: em-sie). Veel mensen kennen niet de oorsprong van rappen maar deze ligt in het Jamaicaanse toasten, waarmee bedoeld wordt een soort half zingend praten of rijmend praten over een nummer heen.

Breakdance en graffiti zijn twee ondersteunende kunstvormen. De eerste is een vorm van dans, die wij ook bij UDP beoefen en de tweede is het maken van echte kunstwerken met behulp van spuitbussen.

Graffiti wordt vaak op muren in de openbare ruimte gespoten, waardoor het ook helaas vaak als overlast beschouwd wordt. Leuke kunstenaar die wereldberoemd is hiervan is de Banksy en niemand wie hij eigenlijk echt is iets met Robert of Robin Banks.

Veel oudere hiphopliefhebbers zijn in de loop der jaren toch afgehaakt, omdat ze vonden dat hiphop niet meer de ‘vibe’ had die het genre ooit bezat. Toch leeft Hiphop nog steeds en krijgt het elke dag weer nieuwe fans en volgers.

HIP-HOP dansles in Arnhem

Hopelijk heb je wat meer informatie gekregen over Hip-hop en Zin om te dansen? Kom nu langs voor een proefles!

https://www.youtube.com/watch?v=gEsl6kBKaiY